Pilula za srečo

Pilula za srečo

 

Paradoks današnjega časa je, da še nikoli v zgodovini človeštva niso bile komunkacijske poti tako dostopne, hitre in povezane, v nekaj urah lahko odpotujemo na drugi konec sveta, v nekaj sekundah povežemo z ljudmi na prav vsaki celini, s pomočjo tehnologije lahko naredimo nepredstavljivo več, kot še pred desetimi, petnajstimi leti, po drugi strani pa prav vsakega prebivalca “razvitega” sveta najbolj pesti pomanjkanje časa. Neprestano hitimo, neprestano se nam nekam mudi, čeprav večkrat sploh ne vemo kam in predvsem zakaj. Za kaj?

Moramo biti popolni, hipni, perfektni, s hitrimi rešitvami za vse in vsakogar. V tridesetih minutah do okusnega obroka, Z našimi očali do popolnega vida, Do boljšega zdravja – samo tri žličke na dan, Z našo kremo do mladostnega videza tudi po štiridesetem, Mi poskrbimo za vaš bleščeč nasmeh, V 60 sekundah zmanjša potrebo po kajenju, V samo petih dneh do popolne postave, Trije koraki do večne ljubezni, Povrnitev sluha v samo 27 dneh, Z enim klikom do idealnega partnerja… rešitve, aplikacije in recepti za vse. Kratko in jedrnato z navodili, po možnosti do 140 znakov, in ilustracijami, enovrstične modre misli…

Pilule za srečo.

Tudi za ljubezen. Vse več ljudi se spoznava s pomočjo spletnih omrežij, tam kjer smo vsi lahko popolni in skriti, kjer nam algoritmi izberejo idealnega partnerja – do konca življenja ali za pet minut; razlike skoraj več ni. Še korak dlje od “hitrih zmenkov”, sploh ni več potrebe po spoznavanju v živo, dovolj sta dva klika. Je bolj udobno, hitreje, lažje, ni potrebe, da se razgalimo, da nam potem lahko kdo pride do živega in nas razočara. Preventiva je boljša kot kurativa.

Iluzija pilule za srečo.

Veze v katere vstopamo so hitre, poznanstva bežna, užitki hipni, nadomestki za ljubezen, vedno znova in znova, dokler enega ne zamenjamo z drugim in se nam zdi, da je to tisto pravo, enkratno, neponovljivo. In se čez nekaj časa zopet zavrtimo v novem krogu iskanja, bežanja in strahu pred tistim, česar si nočemo (ne smemo) priznati. Samote. Da nismo popolni in neizmerno srečni, kot bi morali biti. S premalo časa.

V iskanju svoje pilule za srečo.

Lahko okoli sebe zgradimo tudi zid, dovolj visok in dovolj trden, da ga nihče ne predre. Brez razpok, skozi katere bi se spet lahko kdo prikradel, brez šibkih točk, ki jih ne smemo kazati navzven, popoln, lep, visok zid, ki ga na zunanji strani odenemo v pisane barve in popišemo s pronicljivimi grafiti. Samo da nam ni treba še enkrat tja, kjer smo že bili, kamor smo šli z “dušo in telesom” in ostali razočarani. Ker nam ni uspelo, ker je bil to naš (osebni) neuspeh, ker se od nas pričakuje, ker od sebe pričakujemo, da smo popolni in nezmotljivi, idealni, najboljši, najlepši in najpametnejši. Najsrečnejši. Zato raje za zid. Brez tveganja.

Brez pilule za srečo.

YOLO je moto moderne dobe, ki nam ga prodajajo na vsakem koraku. “You only live once – Le enkrat se živi”. Bo že držalo. Komu in čemu bomo namenili čas, ki nam je namenjen, pa je povsem naša odločitev. Ne moremo ga ustaviti ali zagnati nazaj, lahko pa ga nehamo zapravljati in ga porabljamo za stvari, ki so pomembne in za ljudi, ki so ga vredni.

Izmuzljiva pilula za srečo. Lahko jo imamo pred lastnim nosom, a raje (po)gledamo proč.

Ker… kaj pa, če je res?

Piše: Vid KmetičDodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Facebook